Cătălin Tăvală  

Grafică, anul II / Graphic Arts, 2nd year

Halenă

 

Titlul proiectului expozițional își are originea în faptul că omul este supus încercării și greșelii repetate, fenomen care se dezvoltă nefiresc, aducând cu sine mirosul slăbiciunii. Proiectul porneşte de la anumite căutări personale în ceea ce privește procesul de descompunere a materialității și a sufletului. Reperul esențial îl reprezintă individul comun, supus decăderii și defăimării, atât fizice, cât și psihice. Modificările organice sau morale dau naștere unor imagini dezordonate, exagerate, o frumusețe găsită într-un spectacol morbid al sărăciei.

Lucrările prezentate sunt abordate în tehnici și dimensiuni diferite, pornind de la un desen în smoală și apelând ulterior la pastel și ulei. Am încercat să redau prin pictură și desen analitic imaginea unei lumi depravate în care se ascunde o frumusețe grotescă a mizeriei, intervenind ocazional cu elemente sau deformări pentru a contura mai bine relația cu subiectul.

În demersul proiectului, culoarea și-a schimbat sensul, de la o cromatică consistentă la un alb-negru aproape pur, susținând ideea de descompunere. Lucrările în care culoarea este folosită preponderent accentuează monumentalitatea reprezentării, în timp ce alb-negrul aproape lipsit de culoare redă o etapă violentă, intensificată de lipsuri.

Subiectele sunt desprinse de sfera idealului si reproduc lupta pentru supraviețuire a omului, într-o lume dominată de sărăcie, un război care produce accidente si naște boala. Individul supus lipsurilor este adus în fața privitorului într-o manieră monumentală, glorioasă. Gloria slăbiciunii produce suferință și boală, atât psihicul, cât și corpul fiind ruinate, zdrobite accidental de alegerile făcute și bântuite de orice formă de conștiință pierdută sub îndemnul încercării repetate.