Andrada Elena Feşnic

Pictură anul I, master / Painting, MA, 1st year

Artificial Remix – (Im)possible Topography

 

Proiectul Artificial Remix – (Im)possible topography porneşte de la ideea că există un proces de absorbţie într-o imagine a lumii percepute şi trăite imediat. Peisajul este numitorul comun care leagă întreaga serie de lucrări prezentate în expoziţie, şi asta pentru că peisajul este un element ce se regăseşte în universul vizual-imagistic al oricărei persoane. Suprapunerile subtile de peisaje conturează spaţii care, aparent, aparţin unor universuri complet diferite. Imaginarul personal joacă un rol extrem de important deoarece este autonom, funcţionează după propriile reguli şi se mișcă la fel de bine şi în afara realităţii.

Prin acest proiect încerc să atrag atenţia asupra faptului că unul din cele mai importante momente pentru o pictură este receptarea acesteia de către privitor. Nu îmi propun ca lucrările mele să reflecte un adevăr, ci mai degrabă să îl modeleze, să îl transforme. Am alcătuit un spaţiu artificial în care o imagine poate fi citită prin intermediul altei imagini. Prin această abordare, peisajul îşi pierde din caracteristicile cunoscute, nefiind afişat ca un întreg, ci secţionat de altă imagine sau de un joc de culoare, completarea sa putând să aibă loc doar în mintea privitorului.

Prin acest demers doresc ca seria de lucrări propuse în cadrul acestui proiect să fie una interactivă, în care fiecare să aibă posibilitatea de a-şi construi propriul univers. Pictura, prin natura ei, ne îndeamnă la reflecţie, iar modul în care culoarea construieşte spaţiul pictural creează punţi între lumi aparent diferite, chiar artificiale, reunind în pictură ceea ce este separat în natură.