Anamaria Hurghiș

Arte Textile, anul II, master / Textile Arts, MA, 2nd year

The Touch of a Leaf

Hurghiş Anamaria a ales frunza ca subiect al proiectului său pentru a crea o punte între design și materiale ecologice, considerând că fiecare dintre noi este dator sa se apropie cât mai mult de natură. Potrivit tinerei artiste, omul contemporan apreciază din pacate tot mai puțin natura, iar integrarea acesteia în orice domeniu, chiar și cel artistic este mai mult decât binevenită.

Tehnica pe care încearcă să o promoveze face parte din conceptul EcoArt.

Acesta se distinge prin accentul pe care îl pune pe  interdependențele dintre diferite sisteme din mediul nostru înconjurător: cel ecologic, geografic, politic, biologic și cultural. EcoArt indeamna la conștientizare, stimulează dialogul, schimbă comportamentul uman față de natura și încurajează respectul pe termen lung pentru sistemele naturale cu care coexistăm.


Ea realizează un altfel de broderie cu ajutorul naturii. Foloseşte frunza ca șablon pentru pastă, jucându-se cu forma pentru a obține noi reformulări ale acesteia. Textura obţinută este interesantă și plăcută la atingere, dar în același timp și foarte fragilă. Noutatea constă în utilizarea si diversificarea broderiei, element care conferă o notă de eleganță și rafinament printr-o interpretare a elementelor identitare. Amprenta frunzei aduce un caracter unic datorită nervurilor și formei. Lucrările prind astfel viață datorită acestor elemente naturale pe care le acaparează, devenind un spaţiu de conservare al timpului şi al identității.