Alexandru Daniel Smuczer

Sculptură, anul I, master / Sculpture, MA, 1st year

Artificial

Proiectul „Artificial” a luat naștere în urma unor serii de experimente cu plasticul în încercarea de a explora și înțelege materialul având ca scop utilizarea lui ca material traducător ce schimbă sensul unui material și creează sensuri noi.

Proiectul propune o viziune distopică asupra temei naturii corelând-o cu ideea de artificialitate, introducând privitorul într-o lume dominată de mimesisul naturalului. În lumea contemporană tindem să înlocuim naturalul cu artificialul, de multe ori pierzând continuitatea acestor schimbări și în cele din urmă adaptându-ne la ele fără să realizăm acest lucru.

Artificialitatea poate fi văzută atât ca și aparență cât și ca realitatesi poate fi identificată cu o suma de relații cauzale care depășesc rețeaua cauzală a substratului natural. Lucrurile artificiale pot imita aparența unui lucru natural fără a avea realitate, devenind ceva sintetic și aparent. Plecând de aici, doresc să realizez un joc al percepției și al simțurilor, între natural și artificial, între real și fals.