Andrei Nuțu

Pictură, anul III / Painting, 3rd year

Metanoia

 

În proiectul de față mi-am propus să abordez un domeniu care e deja un topos în mai toate curentele istoriei artelor, dar a cărui prezență în artele vizuale ale modernității recente este marginalizată. E vorba de spiritualitate și de locul ei în societatea contemporană. Proiectul meu problematizează domeniul din perspectiva relației complexe dintre corp și suflet. Din dorința de a-mi transpune cât mai autentic viziunea asupra acestui subiect, am ales să ilustrez într-o manieră vizuală comprehensibilă un traseu personal al procesului de autocunoaștere, mai întâi, apoi de exteriorizare a gândurilor și a experiențelor legate de temă.

Am ales să răspund provocării prin reprezentarea unei dimensiuni a existenței imperceptibile pentru ochiul uman, o dimensiune cu un fundament deopotrivă spiritual și concret. Pentru a putea cunoaște această dimensiune sacră, este necesară o schimbare a percepției asupra dimensiunii profane, schimbare exprimată adecvat, în opinia mea, prin conceptul de ”metanoia”. Prin filtrarea caracterului ei complex (și adesea ermetic pentru ochiul neinițiat), am urmărit să aduc ideea spiritualității mai aproape de privitori și să-i introduc în propria lor stare introspectivă. Astfel, ”metanoia”, adică trecerea de la o frecvență a existenței la alta, s-ar putea produce pornind exact de la experiența estetică a lecturii vizuale care o reprezintă.

Lucrările reflectă starea conflictuală de tranziție sau chiar de extaz, posibilă pe granița dintre cele două dimensiuni. Accentul nu cade pe culoarea și pe vitalitatea lumii concrete, ci pe lumina interioară intrinsecă realității, dar perceptibilă doar la nivel spiritual.

Proiectul meu vine ca răspuns la întrebările personale asupra influenței spiritualității într-o lume unde norma constă în existența profund înstrăinată de divinitate și de tot ce înseamnă transcendent.