Alexandra Filimon

Grafică, anul II, master / Graphic Arts, MA, 2nd year

Objection

 

Demersul actual este o continuare firească a proiectului “Sexy Toys” realizat de Alexandra Filimon în urmă cu doi ani. Ducând mai departe ideea de „jucărie cu organe genitale”, tânăra artistă a realizat o variantă la scară umană de jucărie de pluș cu organe genitale. Dacă în cazul animalelor de pluș pentru copii cu organe genitale, ea lansa o provocare din dorinţa de a afla ce influență ar avea astfel de jucării asupra unui copil, în cazul jucăriilor destinate adulților ea este interesată de motivul pentru care unii oameni ajung să achiziționeze un astfel de produs și chiar să dezvolte anumite sentimente față de ea.

Așa s-a născut Ionel Cireshell, care peste 2000 de prieteni pe Facebook şi este  cel mai popular dintre cele patru păpuși umane (celelalte fiind: Aswad, Dalia și Lucy) create de masterandă. 

Proiectul are la baza o documentare care se axează pe subiecte din istorie, sociologie și psihologie, cum ar fi: feminismul, revoluția sexuală, apariția metodelor contraceptive, relația (dintre un bărbat și o femeie) influențată de factori precum religia, internetul, pornografia, etc., și ceea ce se numește „object sexuality” – denumirea presupusei boli psihologice care îi face peoameni să fie atrași și să dezvolte anumite sentimente față de obiecte.

Pentru Alexandra Filimon, arta înseamnă interacțiune şi creare de amintiri, iar Ionel Cireshell este vehicolul care poate conduce spre îndeplinirea acestor deziderate.