Bogdan Rusu

Ceramică-sticlă, anul I, master / Ceramic-glass, MA, 1st year

Vegas

 

Există în mintea noastră o fascinaţie continuă pentru fenomenele extraordinare, omul fiind mereu preocupat de miracole şi secretele lor. Suntem tentaţi în fiecare moment de situaţiile în care o aparenţă sau o ficţiune este considerată realitate.

Proiectul „Vegas” este o instalaţie cu 3-5 sculpturi, care aduce în faţa publicului recuzita iluzionistului; o schimbare de percepţie prin care iluzia pare că este mai aproape, dar cu cât crezi că vezi mai mult, cu atât va fi mai uşor să fii păcălit.

Proiectul “Vegas“ ascunde realitatea sub ochii privitorului, printr-un miraj, care pare că desfiinţează legile naturii, introducând fenomene supranaturale. Iluzionistul se joacă cu percepţia şi psihicul spectatorului asupra realităţii, produce magie şi iluzie. Produce o cunoaştere falsă a unei situaţii prezente înaintea ochilor, determinată de legile de formare a percepţiilor sau de anumite stări psihice.

Există o linie subţire între magician şi spectator, între iluzie şi realitate, iar la mijloc se află confuzia. Când vezi, te uiţi, dar, de fapt filtrezi, interpretezi şi cauţi un sens. Iluzionistul este martorul realităţii din spatele iluziei, iar omul este cel care caută mereu să afle secretul. De fapt, realitatea este mereu în faţă ochilor noştri, iar magicianul are abilitatea de a îmbracă totul într-un miraj.

Sunt un iluzionist şi deţin secretul realităţii şi iluziei, iar pe întreaga durată proiectului voi îmbrăca haina magicianului şi voi sta în spatele cortinei. Treaba mea este să iau cel mai preţios dar pe care mi-l poate face privitorul, şi anume atenţia sa, pe care să o folosesc împotriva privitorului însuşi.