Gabriela-Elena David

Pictură anul II, master / Painting, MA, 2nd year

Les Baigneuses

 

Proiectul prezintă o serie de lucrări în care sunt reprezentate compoziții dinamice unde privirea este solicitată de înșiruiri de plinuri și goluri, vibrații ale culorii care oscilează de la un element la altul.

Cu ajutorul corpurilor feminine, se doreste a se reprezenta o lume liberă, utopică, unde omul nu este constrâns de sociatate, reguli și legi. Fiecare dintre noi are o lume ascunsă, plină de plăceri nepermise și inhibiții, toți ne-am construit un loc unde putem fi doar cu noi înșine, într-o realitate unică și diferită de a celorlalți. Aceasta este o lume liberă fără prejudecăți, ipocrizie și plăsmuire.

Les Baigneuses reprezintă compoziții dinamice în care grupuri de persoane sunt libere și excentrice. Aceste persoane se scaldă în propria gândire autentică. În clasicism se obișnuia să se reprezinte nudul feminin frumos, provocator, sexual și erotic; arta academică prezintă trupuri svelte, pure, nuduri perfecte în poziții spectaculoase. În această serie de lucrări, senzualitatea formelor este creată din straturi de culoare, nuanțe saturate amestecate cu brunuri. Femeile trebuie să cucerească publicul prin formele răsucite și voluptoase, mișcările să fie lascive, fără inhibiții având atitudinea Olympiei lui Manet. Se reprezintă femeile adevarate, normale, pe care le găsim peste tot, nu doar în reclamele de la TV sau în revistele de modă. Trasăturile lor nu sunt perfecte, fiind dezinhibate, persoane cărora nu le este jenă să pozeze nud în fața spectatorilor. Corpurile sunt răscolite și deformate, fundalurile reușesc să liniștească sau să dinamizeze spațiul pictural. Pielea nudului este sugerată și își pierde caracterul carnal pentru a deveni un ritm linear.

Figurile feminine se întrepătrund cu compania pisicilor. Pisicile prezente sunt și ele mici zeițe ale feminității, fiind feline și șirete.

Seria Les Baigneuses se dorește a fi provocatoare, aducând aminte publicului de simplitatea vieții, importanța autenticului și libertatea gândurilor.