Maxine Mariana Coman

Arte textile, anul II / Textile Arts, 2nd year

Sinestezie -ață și lumină-

 

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române cuvântul SINESTEZÍE, sinestezii, s. f. este definit ca “Asociația între senzații de natură diferită care dau impresia că sunt unul simbolul celuilalt”.  Titlu proiectului conceput de Coman Mariana face tocmai această legătură între ideea de sinestezie care se îmbină cu tehnica broderiei, scoasă în evidenţă prin jocul de lumini, pentru a-i conferi unicitate.

Sinestezie se constituie într-un joc scenografic care propune alăturarea unor costume de operă cu decorul teatral pornind de la opera “Flautul Fermecat” (Die Zauberflöte) aparţinând lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Proiectul Marianei Coman foloseşte un amestec de tehnici textile, în rândul cărora predomină broderia manuală cu ajutorul căreia sunt reprezentate scenele și decorul. Materialele neconvenționale, precum sârma de cupru,  au fost folosite pentru a realiza coroana Reginei Nopţii, lemnul şi penele s-au utilizat pentru realizarea aureolei lui Sarastro şi a măşctii lui Papageno. Tânăra textilistă apelează şi la papier mache, la tehnica shibori şi la alte tehnici specifice artelor textile pentru definitivarea proiectului său Sinestezie.