Emilia Ciorea

Grafică, anul II / Graphic Arts, 2nd year

Cum?

 

Ansamblul de lucrări denumit "Cum?" este o serie de cinci animaţii create în tehnică digitală sub formă de flipbook-uri (cinci desfășurări ale flipbook-urilor) și un goblen. Flipbook-urile sunt cărți animate, care, odată răsfoite dinspre sfârşit spre început creează mișcare. Temele principale sunt erotismul explicit, activitățile sexuale omenești, cu sau fără precedent. Titlul are două conotații: cum, în limba română, este un adverb care poate realiza o interogare asupra unui lucru necunoscut. "Cum procedăm? Care sunt posibilitățile? În ce mod?". În limba engleză, cum reprezintă lichidul seminal, un element definitoriu al ansamblului de lucrări și al actului sexual, în general.

Lucrările pot fi împărțite în trei categorii, care reunite ajung la același subiect: actul sexual și organele genitale, două elemente care din punct de vedere social se află într-un peisaj intim, ascuns, aproape tabu. Prima categorie este înseminarea, un act sexual cu scop reproductiv, iar a doua se află în antiteză, reprezentând "metodele de contracepție". A treia categorie îmbrățișează candidul, pudismul, și îl relaționează cu realitatea, care deseori, este respinsă, blocată de către privitor.

Scopul ilustrațiilor mele este de a informa privitorul și de a-l face conștient de ce se întamplă în jurul lui. Subiectul, pus în categoria de "artă", are șansa de a exista ca firesc în societate; desigur, niciodată în totalitate. În acest moment, nu caut acceptarea universală, deoarece fără cotradicția socială, subiectul meu nu ar mai fi "ieșit din tipar", iar scopul meu ar fi anulat.